LISTA: De fem bästa böckerna jag läste 2017

LISTA: De fem bästa böckerna jag läste 2017


Jag hann med att läsa totalt 20 böcker förra året. Här har jag valt ut de fem som jag tyckte var bäst.


En mörderska ibland oss – Hannah Kent (2013)

Det här är en så bra, kuslig historia som utspelar sig 1829 på Islands karga landsbygd. En piga som är dömd för ett dubbelmord måste i väntan på sin avrättning på grund av överfulla fängelser bo hos en vanlig bondefamilj. Romanen bygger på en sann historia om Agnes Magnusdottir, som 1830 blev den sista människan att avrättas på Island. Australiensiska Hannah Kent debuterade med denna superba bok 2013. 2017 gavs hennes andra roman Det tysta folket ut, som jag dock inte har läst än. Men den låter spännande och jag är verkligen nyfiken på Kents fortsatta författarskap.

En av oss – Åsne Seijerstad (2017)

Jag blev helt uppslukad av norska Åsne Seijerstads skildring om hur Anders Bering Breivik planerade och genomförde det värsta dådet i Norges historia, samtidigt som man får följa två av de norska ungdomarna som var på Utøya den där ödesdigra dagen. Jag har läst två andra böcker av Seijerstad, Bokhandlaren i Kabul och Två systrar, och jag tycker att hon är en av de skickligaste dokumentära författare som finns. Så bra efterforskade och det känns som att hon kommer så nära inpå sanningen som man bara kan. Vissa delar i den här boken är nästan outhärdliga att ta sig igenom. Trots att dådet på Utøya i allra högsta grad var verkligt, är det nästan svårt att föreställa sig att det som beskrivs i boken har hänt på riktigt. Det är för hemskt, som den hemskaste av skräckhistorier.

Vad hände med barnen – Eva F Dahlgren (2017)

Boken är en fortsättning på Fallna kvinnor och handlar om vad som hände med barnen till samhällets mest utsatta kvinnor, framförallt de prostituerade. Läsaren får följa vad som hände med några av barnen genom Dahlgrens efterforskningar av olika myndighetshandlingar och personliga brev. Jag älskar böcker som skildrar verkliga levnadsöden och jag har läst både Fallna kvinnor och Farfar var rasbiolog som handlar om Eva Dahlgrens egen farfar Ossian Dahlgren och dennes arbete tillsammans med rasbiologen Herman Lundberg.

Vända hem – Yaa Gyasi (2017)

Jag hade svårt att lägga ifrån mig debutanten Yaa Gyasis fiktiva släktkrönika, som utspelar sig parallellt i guldkustens Afrika och USA och följer två halvsystrar i flera generationer från 1700-talet fram till idag. Den ena systern gifter sig med en engelsk guvernör samtidigt som den andra systern fängslas och förs till Amerika som slav. Under sju generationer skildras sedan slaveriets konsekvenser på olika sätt ända in i vår tid. Romanen har vunnit flera priser – vilket den verkligen förtjänar! – bland annat Hemingway Foundation/PEN-award. Yaa Gyasi är född i Ghana men flyttade till Alabama i USA när hon var liten och det ska bli spännande att se vad hennes nästa projekt blir.

The Underground Railroad – Colson Whitehead (2017)

Jag läste denna Pulitzervinnare på sitt originalspråk, engelska. Det är egentligen det bästa för att verkligen fånga själen i en bok. Men jag tycker att jag får sämre flyt i läsningen på engelska… I alla fall, boken hade inte översatts till svenska än och jag var så sugen på att läsa den eftersom den hade blivit så hyllad. The Underground Railroad handlar  precis som titeln antyder, om den så kallade underjordiska järnvägen, där ett hemligt nätverk hjälpte slavar att fly från sydstaterna till de friare nordstaterna. I boken har metaforen faktiskt förvandlats till en fysisk  järnväg med tåg som med oregelbunden trafik rör sig i hemliga tunnlar och hämtar upp förrymda slavar på undangömda stationer bemannade av modiga människor. Jag tyckte att den var väldigt bra, känslan av att vara jagad fångas verkligen och vissa delar är klaustrofobiskt jobbiga att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *