BOKTIPS: The Dirt – Neil Strauss

BOKTIPS: The Dirt – Neil Strauss


Dokumentära böcker från musikbranschen när den fortfarande handlade om sex, droger och rock’n’roll kan, trots de medverkandes i många fall minst sagt tvivelaktiga beteenden, närmast beskrivas som beroendeframkallande.

Veckans mest uppenbara boktips blir därför journalisten Neil Strauss vansinnigt underhållande biografi om sleazerockarna Mötley Crüe – The Dirt: bekännelser från världens mest ökända rockband.

Boken följer bandets medlemmar, Vince Neil, Tommy Lee, Nikki Sixx och Mick Mars, från barndomen fram till den hisnande resa de skulle göra tillsammans under 1980-talets vilda glamrock-era.

Anekdoterna dessa förvuxna pojkar har under bältet är i många fall så over the top och så många till antalet att man tappar räkningen efter ett tag. Som läsare kan man nästan inte låta bli att undra hur många av dem som i alla fall delvis är lite saltade av respektive upphovsman. Men vad gör det? En historia är ju aldrig bättre än hur den berättas, eller hur? Och berätta historier, det kan Mötley Crüe! Som när de under en gemensam turné med Ozzy Osbourne 1984 fick bevittna The Prince of Darkness snorta en lina med levande myror. Vince Neils personliga tragedier – en bilolycka och en sjukdom – båda med dödlig utgång. Eller den om Nikki Sixx, som tog en överdos, återuppstod från de döda, bara för att ta ännu en överdos dagen efter.

The Dirt levererar precis vad jag önskar av denna genre. Den är sjukt rolig, ofta provocerande, lagom sorglig och stundtals riktigt spännande. Dessutom ger boken verkligen intrycket av att försöka förmedla en genuin bild av vad den skildrar. Det är helt enkelt en musikbiografi med plusmeny och extra allt som man bara måste ha bockat av på sin att-läsa-lista. Eller som Rolling Stone Magazine beskrev den:

”Fullständigt fängslande och totalt motbjudande.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *