LÄSER JUST NU: Hur ska det gå för Pinnebergs? – Hans Fallada

LÄSER JUST NU: Hur ska det gå för Pinnebergs? – Hans Fallada

Just nu läser jag romanen Hur ska det gå för Pinnebergs? av Hans Fallada. Jag hade aldrig hört talas om honom förrän ett par år sedan i samband med nyutgåvan av Ensam i Berlin. Jag läste den då och tyckte mycket om den, så nu tänkte jag att det var dags för en till av Falladas böcker. Valet denna gång föll alltså på klassikern om familjen Pinnebergs.

Först tyckte jag av boken var lite svår att komma in i eftersom att den är så dialogbaserad, men det gick över ganska snabbt och nu tycker jag om sättet han skriver den på. Det enda jag oroar mig för nu är att jag tycker den är lite för kort – jag har nästan läst ut den och jag just nu går det inte så bra för Pinnebergs och det skulle vara så hemskt om den slutar sorgligt.

Jag såg förresten att en biografi om Hans Fallada kommit ut på svenska av Peter Walther. Den vill jag väldigt gärna läsa också. Fallada, som egentligen hette Rudolf  Wilhelm Friedrich Ditzen,  verkar ha haft ett väldigt brokigt liv. Han satt bland annat fängslad en period under nazi-Tyskland och skrev en fängelsedagbok som också finns utgiven på svenska. Jag tror att han försökte skjuta sin exfru vid ett tillfälle också som ju inte låter så trevligt, men jag har bara läst lite på wiki om honom så boken åker genast upp på min önskelista!

 

UPPDATERING: Nu har jag läst klart boken och jag tyckte verkligen om den, den är så sorglig och vemodig men också väldigt fin. Romanen handlar om det unga tyska paret Pinnebergs som försöker få livet att gå ihop i Berlin under tidigt 30-tal. En av de sorgligaste delarna av romanen tycker jag är när herr Pinneberg precis har fått sin första lön som är mycket mindre än vad han hade hoppats på och han går och köper ett alldeles för dyrt toalettbord som han och fru Pinneberg har suktat över och som han inte alls har råd med. Det är som att han begår en mikroskopisk protesthandling i en värld där fattiga människor inte betyder någonting.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *