#TBT: Första boken jag läste – Jurassic Park

#TBT: Första boken jag läste – Jurassic Park


1990 var jag elva år gammal. Fram tills dess hade mina litterära utsvävningar varit begränsade till böcker som Berts dagbok, Gummitarzan och liknande. Samma år gavs Michael Crichtons (1942-2008) numera kultförklarade sci-fi-roman Jurassic Park ut. Det skulle komma att bli den första ”riktiga” bok jag läste.

Jurassic ParkDet var i och för sig inte förrän ett par år senare, i samband med att ryktena om att självaste Steven Spielberg (som liksom förkroppsligade sinnebilden för svinunderhållande storfilmer på den tiden) skulle göra biofilm av boken som den fångade mitt intresse. Både i tidningarna och på tv spekulerades det om vad biopubliken skulle kunna förvänta sig när den actionfyllda romanen skulle bli till ”verklighet”. Jag längtade efter den där jäkla filmen så jag höll på att dö inombords. Till slut blev otåligheten för stor och jag önskade mig boken i julklapp. Tydligen hade jag varit snäll det året, för på julafton låg det mycket riktigt ett hårt paket under granen med mitt namn på. Under omslagspappret gömde sig en bok med det coolaste omslag jag någonsin sett. Svart med siluetten av ett skelett från en Tyrannosaurus Rex mot en röd bakgrund och den idag klassiska Jurassic Park-loggan. Redan där visste jag att det här skulle gå bra. Vi skulle komma överens, Michael Crichton och jag. Sedan började jag läsa.

Där och då tyckte jag att Jurassic Park var en fullpoängare. Fem plus. Utan tvekan! Det betyget står sig kanske inte idag, men när jag läste om boken för ett par år sedan förstod jag verkligen varför mitt elvaåriga jag älskade den. Michael Crichton var ju verkligen ingen duvunge vid det här laget och hade moderna klassiker som The Andromeda Strain, The Terminal Man och Sphere på sitt CV. Det märks verkligen i Jurassic Park som, trots sin nutida ”töntstatus”, är både välskriven och spännande. Dessutom är den otroligt lättläst och har ett effektivt driv i sitt berättande.


Jag minns hur jag vid flera tillfällen satt med min kompis Klas och hans lillebror Björn och fantiserade om vilka delar av boken som skulle bli häftigast i den kommande filmen. Sedan blev det till slut september 1993 och Jurassic Park hade äntligen premiär på svenska biografer. Vi satt med stora ögon och såg hur allt från Velociraptors, Triceratops och självaste T-Rex kom till liv på bioduken. Det var så mäktigt att det nästan inte gick att ta in. Spielberg hade gjort det igen. En fullpoängare. Fem plus. Precis som boken.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och filmen, om än fortfarande underhållande, är nog inte mer än tre plus om mitt vuxna jag får bestämma. Boken däremot, den håller med råge och jag kan idag med rak rygg stå för att den första bok jag läste var Jurassic Park!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *